Welke antivirus programma is geschikt voor mij?

 Welk antivirus programma het meest voor jou is geschikt hangt van jouw computer gebruikt af. Natuurlijk wil je wel de beste antivirus software voor jouw situatie Er zijn dan ook vele verschillende soorten computer gebruikers te onderscheiden. Zo willen de meeste mensen maar net hun e-mail bijhouden en af en toe eens wat op zoeken op het internet. Daarnaast heb je ook gebruikers die iedere dag hun computer gebruiken en die ook zwaarder belasten. Voor al deze verschillende gebruikers wordt een ander antivirus programma ontwikkeld. Zo kun je precies het juiste antivirus programma gebruiken die jou de optimale bescherming biedt.

Basis functies

Ieder antivirus programma beschikt in ieder geval over de belangrijkste basis functies. Allereerst is dit natuurlijk het opsporen en vernietigen van virussen die onverhoopt op je systeem zijn beland. Vrijwel iedere betaalde of gratis versie beschikt over deze functie. Daarnaast beschikt ieder virusscanner wel over verschillende scan methodes. Zo kun je een scan starten die je complete systeem controleert op virussen. Soms heb je hier geen tijd voor en dan beschikt het programma over een kortere scan of zelfs over een mogelijkheid om zelf de mappen en bestanden te selecteren die je specifiek wilt laten controleren op infecties. Dit zijn de basis functies die ieder antivirus programma wel bezit.

Als een lichte gebruiker die regelmatig zijn e-mail bekijkt en af en toe eens wat rond surft op het internet heb je aan de meeste gratis programma’s wel voldoende. Zij bieden de optimale bescherming bij normaal gebruik. Daarnaast beschikken ze niet over al te veel extra opties waardoor de bediening simpel blijft. Daarnaast kun je ook niet te veel aan je computer instellingen tornen waardoor je systeem onveiliger wordt. Hierdoor zijn de simpelere versies van de programma’s uitermate geschikt voor lichte gebruikers van de computer. Zo kun je op een eenvoudige manier toch je complete systeem beschermen tegen dreiging van buitenaf. Dat je deze bescherming moet hebben is tegenwoordig wel de algemene gedachte. Een gratis programma is dan een prima alternatief.

eset security

 

Voor zware gebruikers van de computer worden speciale programma’s ontwikkeld. Deze programma’s beschikken wel over extra opties. Bijvoorbeeld om het downloaden van films of muziek veiliger te maken. Ook gebruiken zij vaak meerdere programma’s die invloed hebben op de veiligheid van het systeem. Door de extra functies en instellingen van het antivirus programma kun je deze kwetsbaarheden weer herstellen. De zware gebruikers weten vaak ook beter wat ze moeten doen en hierdoor kunnen de programma’s ook uitgebreider zijn. Deze uitgebreidere pakketten zijn niet altijd gratis te gebruiken en in vele gevallen zal je moeten uitwijken naar betaalde programma’s. Echter is dit voor de meeste mensen geen probleem, omdat zij de noodzaak inzien van het goed beveiligen van je systeem.

Gezinnen

Er zijn ook speciale programma’s die zich richten op gezinnen. Zo kun je bij een dergelijk antivirus programma vaak meerdere apparaten tegelijk beschermen door het programma op meerdere computers, tablets en telefoons te installeren. Daarnaast beschikken zij over speciale functies die handig zijn bij gezinnen. Zo beschikken deze programma’s vaak over een functie die ouderlijk toezicht wordt genoemd. Aan de hand van deze functie kun je als ouder een profiel aanmaken voor je kind. Hierin kun je onder andere onveilige sites blokkeren. Ook kun je sites blokkeren waarvan je wilt dat je kind die niet bezoekt. Daarnaast kun je bij de functie voor ouderlijk toezicht ook vaak aangeven hoe lang je kind gebruik mag maken van de computer. Dit is een heel handige functie waarbij je kind toch het internet op kan, maar wel in de wetenschap dat dit op een veilige manier gebeurt. Ook worden bepaalde instellingen geblokkeerd, zodat je kind deze niet per ongeluk kan wijzigen. Je systeem blijft hier dus veilig door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *