Review van de Bitdefender virusscanner

bitdefender: antivirus, internet security en total security

Een antivirusprogramma koop je voor de bescherming tegen virussen, maar tegenwoordig krijg je daar zoveel meer bij zoals bescherming tegen phishing, een firewall of een password manager. In veel gevallen heb je dat bij een zogenoemde totaal pakketten, maar dit zit standaard in de antivirus van Bitdefender die een verzameling is van erg veel bonusmateriaal die andere antivirus alleen in een totaal pakket zit.

De inhoud van de Bitdefender antivirus plus is in principe gelijk aan de security suite, waarmee je ook kan zien hoeveel meer je krijgt bij een upgrade. Ook draait de virus scan op een automatische stand waardoor je altijd beschermd bent bij mogelijke veiligheidsproblemen zonder dat je er zelf iets aan te doen. Daarnaast krijg je wekelijks een update van alle acties die de virusscan heeft gedaan.

Testresultaten zijn uitstekend
Elke virusscanner kan zich aanmelden om door een onafhankelijk laboratoria onderzocht te worden. Zo ook de Bitdefender antivirus plus Deze virusscanner kreeg op elk gebied een VB100 certificaat en daarnaast is de virusscanner ook nog in onderzoek bij praktijkgerichte testen over de hele wereld.

Zo heeft de Oostenrijkse AV-Comparatives veel verschillende testen gedaan, waaronder een dynamische en prestatie test. De Bitdefender scoorde hiermee het hoogste aantal punten en daarmee een waardering van Advanced+. Met een puntenaantal van totaal 17,5 is dit bijna perfect en is het programma uitstekend getest voor de prestaties, maar ook bescherming en gebruiksvriendelijkheid.

In Londen is een Technology Lab waarbij kwaadaardige soorten van internetverkeer worden nagebootst. Zo kunnen de onderzoekers zien of het virusprogramma zijn werk doet. Bitdefender kreeg hier een AA-waardering, wat de op een na hoogste behaalde waardering is.

Geen phishing meer
Een tal van websites staat er om bekend dat ze inloggegevens van bezoekers stelen. Dat zijn phishing websites en met een virusscanner kun je het voorkomen. Die tools gaan verder dan alleen bijhouden welke websites dit doen. De phishing websites kunnen namelijk ervoor zorgen dat bepaalde sites uren online aanstaan en dus op die manier heel veel informatie binnen halen. Een tool moet ook die fraude kunnen opsporen van een site. Bitdefender herkent die sites erg goed en werkt nauwkeurig.

Voor de test zijn nieuwe sites ontwikkeld en niet gecontroleerd, zo kon dus optimaal getest worden. Bitdefender is een echte kampioen bij de testen. Andere antivirus producten scoren namelijk zo’n 5-10 procent onder het niveau van deze virusscanner.

De mogelijkheden inbegrepen in de Bitdefender antivirus scanner

logo van bitdefenderIn het hoofdvenster heb je ongelooflijk veel functies, maar het snelste is de snelscan die je kunt starten of inplannen. Een volledige scan is in een schoon systeem in ongeveer 22 minuten gebeurd en daarna in 4 minuten. Wanneer er sprake is van een kwetsbare scanner dan worden er ontbrekende beveiligingspatches gevonden in de applicaties en die zorgen ervoor dat problemen in de software worden bloot gelegd. De rescue mode wordt dan ingeroepen om die malware te verwijderen. Zo zorgt het Bitdefender ervoor dat je windows omgeving niet in gevaar komt.

Naast die beschermingsfunctie heb je ook nog een web bescherming. Hierbij moet je nooit de bescherming uitschakelen tegen phishing en fraude, want de web bescherming heeft een zoekfunctie in google maar ook andere zoekmachines en geeft daarbij aan of de sites gevaarlijk zijn of niet. Dit geldt ook voor de webkoppelingen die je vindt op social media, zoals Facebook en Twitter.

Het is standaard het geval dat de werkbalk van Bitdefender is uitgeschakeld in je browser. Toch is het een advies om deze aan te zetten vanwege de veiligheidswaardering van websites. Ook geeft het de mogelijkheid om een browsersessie in een aparte ruimte op te starten. Het houdt in dat die sessie als het ware geïsoleerd is van andere dingen op je computer. Hierbij heb je geen risico op web aanvallen. Wel moet je goed kijken om die werkbalk in beeld te krijgen want hij verschijnt alleen in een klein tabblad bovenaan de webpagina, toch kun je hem wel tot een volledige grote brengen.

Bescherming van privacy
De privacy wordt met Bitdefender niet alleen beschermd, maar ook verbeterd. Zo kun je oneindig veel wachtwoorden ingeven, net als andere persoonlijke gegevens die geheim zijn. Daarnaast kun je ze ook nog blokkeren via e-mail. Die blokkering kun je inzetten op een bepaalde gebruiker, maar ook op alle accounts. Dat voorkomt dat je kinderen overal bij kunnen.

Er is ook nog een bestanden vernietiger, File shredder. Die zal de gevoelige bestanden overschrijven zodat er geen herstel meer mogelijk is. Dit kun je heel gemakkelijk activeren door in het menu te kiezen voor de Bitdefender shredder.

Beveiligde online transacties
Daarnaast heb je een gratis credit monitoring, waarvoor je je moet aanmelden. Zo krijg je telkens een melding als er iets ongepast gaande is binnen de geschiedenis van je credit.
Het web is belangrijk en de veiligheid daarvan ook. Bijvoorbeeld bij financiële transacties is dat van belang. Bitdefender zal je altijd waarschuwen wanneer een site niet veilig genoeg is. Dit kun je instellen voor bijvoorbeeld de website van je bank, maar ook alle websites. Dat is aan jou zelf de keuze. De gevonden gevaarlijke websites komen dan in een isolement en dan zal de Bitdefender een detectie gaan inschakelen, zodat je niet meer verder kunt online. Wel kun je dan schakelen tussen de gewone desktop en die van de zogenoemde SafePay, wat de betaalde veilige pagina is. Die SafePay is een veilige omgeving met een beveiligde browser en je kunt gebruik maken van een virtueel toetsenboord. Dat geeft extra bescherming bij wachtwoorden.

Als je de SafePay afsluit worden alle gegevens verwijderd die je hebt ingevoerd. Ook heb je nog een uitgebreide Password Manager die de belangrijke taken voor je in handen neemt. Zo kun je je legitimatiegegevens laten opslaan zodat het makkelijker te gebruiken is als je dat een keer moet invoeren, net als het wijzigingen van je wachtwoorden. De opgeslagen gegevens worden telkens opnieuw ingevuld. Het is ook mogelijk om een opgeslagen login aan te klikken en daarmee naar die site te navigeren.

Binnen SafePay heb je een of meerdere persoonlijke profielen en de web fomulieren worden automatisch ingevuld door wallet. De creditcards en bankgegevens vallen hier niet onder. Het is aan te raden om een sterk wachtwoord te kiezen als hoofd, want dat beschermd alle gegevens.

 

bedieningspaneel van bitdefender

 

Gereedschap voor de Tuneup
Beveiligingssoftware hadden jaren geleden nog een reputatie voor een vertraagde computer. Dat is inmiddels veranderd, want nu zijn het veiligheidsproducten die ontworpen zijn zodat je computerprestaties beter worden. Zeker de Bitdefender is daarin indrukwekkend.

Er worden binnen no-time ongewenste bestanden en items of sporen van privacy gecontroleerd. Je kunt makkelijk zien wat er gevonden is en of er opruimingswerk is ingezet. Ook kun je grondiger te werk gaan met de Registry Cleaner en een PC Clean-up tool. Dat heeft een meer detailleerde controle over wat er verwijdert wordt. Het is iets meer werk uiteindelijk.

Verder is er nog een Startup Optimizer die er voor zorgt dat de opstarttijd van je computer wordt gemeten en aan de hand daarvan dit kan versnellen of zelfs opstartitems kan uitschakelen om dat voor elkaar te krijgen.

De Bitdefender heeft daarnaast ook nog een ultiem schoonmaakprogramma om je computer een beetje opgeruimd te houden. Zo worden dubbele bestanden verwijdert, zodat je meer schijfruimte overhoudt. Weinig andere software kan duplicaten op de computer vinden en verwijderen.

Tijdens het werken of gamen is het heel erg vervelend als er een update komt vragen om aandacht. Gelukkig houdt de Bitdefender dat tegen, zodat je rustig door kunt werken. Op een ander moment zal dan die melding naar boven komen.

Social media en privacy is een tegenstrijdige kwestie, maar Bitdefender Safego beschermd je op Facebook tegen problemen met je privacy. Geen zorgen meer daarover dus.

De conclusie van deze virusscanner review
Alle concurrenten worden verslagen door de Bitdefender Antivirus Plus Met een uitstekende Antiphishing en slimme tools wordt je privacy beschermd, maar ook worden de computerprestaties verbetert. Het is niet een ultiem volledige security suite, maar biedt heel veel functies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *