Virtual Private Networking

Virtual Private Networks (Virtueel Privé Netwerk) zijn als Zwitserse Zakmessen als het gaat om het verhogen van de privacy, omzeilen van censuur, anoniem delen van bestanden en meer. Maar niet alle VPN’s werken op dezelfde manier, en het is niet logisch om te betalen voor functies die je niet nodig hebt (of überhaupt om te betalen, als je niet een volwaardige VPN service nodig hebt). Lees verder terwijl we de ins en outs van het kiezen van een perfecte VPN service onderzoeken.

We gaan je vertellen wat VPN’s zijn, waarom mensen ze gebruiken, hoe je jouw VPN behoeften kunt inschatten, en wat de meest belangrijke vragen zijn die je moet stellen als je een VPN gaat aanschaffen. Als je ongeduldig bent en je gewoon op zoek bent naar een zeer goede VPN kan je altijd naar het eind van dit artikel gaan om de aanbevelingen door te lezen. Het grondig doorlezen van begin tot eind zal je echter tonen waarom we nu juist deze services aanbevelen.

Wat is Virtual Private Networking?

vpn verbinding die tussen de computer en het internet in zitEen VPN is een Virtual Private Network. Door het gebruik van software  creëert een VPN een virtueel netwerk tussen twee fysiek gescheiden netwerken.

Bijvoorbeeld, door gebruik van een VPN is een IMB medewerker in staat om thuis in Chicago te werken op het intranet van zijn bedrijf in een gebouw in New York City, alsof hij daadwerkelijk in het gebouw was, terwijl hij in realiteit honderden kilometers verderop zit. De zelfde technologie stelt consumenten in staat om hun telefoons te koppelen en laptop aan het thuisnetwerk te koppelen, zodat ze terwijl ze onderweg zijn nog steeds veilig toegang kunnen krijgen tot de bestanden van hun media server of desktop computer.

VPN’s zijn ook nuttig wanneer twee gebruikers op een veilige manier hun eigen lokale (bedrijf) netwerk willen koppelen: op een manier zodat alle gebruikers verbonden worden met het ‘grotere’ internet door een beveiligde verbinding zodat al het verkeer binnen het bedrijf via een tunnel naar het eindpunt gaat zodat niemand kan zien wat er gebeurt. Het verkeer is op die manier niet alleen veilig, maar het zorgt er ook voor dat het lijkt alsof het verkeer in plaats van de plaats waar het daadwerkelijk vandaan komt (zoals Sydney) van een andere plaats komt (zoals New York) omdat daar het VPN uitgangsknooppunt ligt,

Waarom gebruiken mensen een VPN servers?

We hebben de woorden privé en veilig al een aantal keer aangestipt in het voorgaande deel, en dat zou al een tipje van de sluier moeten doen oplichten over het gebruik van een Virtual Private Network: het beveiligen van de verbinding en de privacy van die verbinding verhogen.

Naast de gebruiksmogelijkheden als hierboven beschreven (het veilig toegang verkrijgen tot een netwerk op afstand zodat het lijkt alsof je als lokale gebruiker met dat netwerk verbonden bent) zijn er ook een aantal zeer waardevolle mogelijkheden die mee naar buiten toe gericht zijn. Waarom zou iemand namelijk, zoals hierboven genoemd, terwijl hij zich in Sydney, Australië bevindt, zich willen voordoen als iemand die zich in de Verenigde Staten bevindt? Veel diensten worden per land geblokkeerd. Als je niet in de Verenigde Staten woont heb je wellicht eens een video gezien op YouTube met de melding: “Deze video is niet beschikbaar in jouw land,” of een variatie hierop, dat betekent dat je te maken hebt gekregen met geo-blocking. Je hebt dit wellicht ook meegemaakt op Netflix, als je je in een land bevindt waarin Netflix momenteel niet ondersteund wordt.

Zelfs als je toegang tot een dienst zoals Netflix kan krijgen in jouw land, bestaan er vaak onvolkomenheden tussen de versie voor de primaire markt (vaak de Verenigde Staten) en de markt waar jij je bevindt. Naast videos die niet beschikbaar zijn hebben veel mensen te maken met ontzettend hoge invoerrechten op software waardoor ze vaak voor precies hetzelfde product twee keer zoveel (of meer) moeten betalen dan consumenten uit de Verenigde Staten.

Helaas wonen er veel mensen in landen met hoge niveaus van censuur en monitoring (zoals China) en landen met geheime monitoring (zoals de VS); een van de beste manieren om censuur en monitoring te omzeilen is door het gebruik van een beveiligde tunnel zodat het lijkt alsof je je geheel ergens anders bevindt.

 

 

afgebeeld hoe een vpn server werkt

Anoniem internetten en downloaden

Door dat downloaders en voornamelijk uploaders steeds harder worden aangepakt door stichting Brein en de gehele digitale entertainment industrie is er van uit deze tak steeds meer behoefte om anoniem te surfen en voornamelijk anoniem te downloaden en uploaden. Hier komt de VPN server om de hoek kijken. Door in te loggen op een vpn server verandert het ip adres en locatie hierdoor word de echte locatie en ip adres verborgen waardoor het lastig wordt om te traceren waar de betreffende gebruiker vandaan komt.

Hoewel stichting Brein zich vooral bezig houd met grootschalige uploaders te traceren moet je uit kijken dat je dit zelf ook niet bent. De downloads van een peer to peer programma worden opgeslagen op jouw computer en automatisch ge upload als er andere gebruikers zijn die het zelfde bestand willen downloaden. Dit gebeurd alleen als het download programma aan staat, als deze is uitgeschakeld wordt niet geüpload.  Het uploaden kun jij tevens voorkomen door de bestanden op te slaan in een map die niet gedeeld is met je bittorrent client of door simpel weg de bestanden na gebruik te verwijderen.

Naast het verbergen van je online activiteiten voor een rondneuzende overheid is het ook erg handig om je te verbergen voor een Internet Service Provider. Als jouw ISP ervan houdt om je verbinding sneller of langzamer te maken gebaseerd op je content waardoor je downloads of het streamen van video langzamer gaan dan lost een VPN dit probleem geheel op omdat al het verkeer door één enkel punt gaat via de beveiligde tunnel en jouw ISP er niet achter kan komen wat voor verkeer het is.

Om kort te zijn, een VPN is altijd handig wanneer je je verkeer wilt verbergen op jouw lokale netwerk (zoals de persoon die de gratis Wi-Fi beheert in de winkel waar je werkt), jouw ISP, of jouw overheid. Het is ook ontzettend bruikbaar om diensten in de war te brengen, zodat het lijkt alsof je in het land bent, terwijl je een oceaan verderop zit. In het vervolg op dit artikel gaan we de vpn behoeften in kaart brengen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *