Selecteer de gewenste VPN Provider

Wat maakt een VPN provider? Naast de meest voor de hand liggende zaak: anoniem surfen, een goede prijs die aansluit op je budget, zijn er andere elementen van de VPN selectie die iets waziger zijn. Laten we eens kijken naar elementen die je wilt overwegen.

Het is aan jou om deze vragen te beantwoorden door te lezen over de documentatie die door de VPN service provider wordt geleverd terwijl je je aanmeld voor de dienst. Nog beter, lees hun documentatie maar zoek vervolgens ook naar klachten over de service om er zeker van te zijn dat ze niet zeggen iets te doen, maar in feite iets geheel anders doen.

 

Verschillende virtual private network logo's

 

Wat voor Protocollen Ondersteunen Ze?

Niet alle VPN protocollen zijn gelijk (bij lange na niet). Het protocol dat je het beste kan draaien, voor hoge niveaus van veiligheid en lage processing overhead is OpenVPN.
Je wilt, voor zover dat kan geen PPTP protocollen gebruiken. Het is een zeer verouderd protocol die zwakke encryptie gebruikt en vanwege beveiligingsredenen als aangetast zou moeten worden beschouwd. Het is wellicht goed genoeg om niet essentiële verbindingen in bijvoorbeeld het bij het koffiehuis te beveiligen maar het is niet veilig genoeg voor iemand die naar iets serieus op zoek is.

Hoewel L2TP/IPsec een significante verbetering is ten opzichte van PPTP, heeft het weinig snelheid en is OpenVPN qua beveiliging toch beter. Om een lang verhaal kort te maken, OpenVPN is gewoon het beste (en je zou niks anders moeten accepteren).

Er is momenteel slechts één scenario te bedenken wanneer je het gebruik van L2TP/IPsec boven OpenVPN zou kunnen verkiezen en dat is voor mobiele apparaten zoals iOS/Android telefoons en tablets. Op dit moment is er voor Android noch iOs een native OpenVPN (alhoewel er wel derde-aanbieders voor zijn die het ondersteunen). Beide mobiele systemen hebben echter wel ondersteuning voor L2TP/Ipsec, en dat is daarom een handig alternatief.

Een goede VPN Provider zal alle bovenstaande opties aanbieden. Een uitstekende VPN provider zal goede documentatie aanleveren die je van PPTP zal weerhouden voor dezelfde redenen als die wij net hebben gegeven.

Hoeveel servers hebben ze, en waar staan die?
Als je in de VS bent en je wilt een VPN om je activiteiten (zoals filesharing) te verbergen in een land met lakse wetten dan is een VPN met de meerderheid van de servers in de VS niet erg handig voor je. Echter, als je graag VS media bronnen wilt aanboren zoals Netflix en YouTube zonder geo-blocking, dan is een VPN service met de meerderheid van de servers in Afrika of Azië erg onhandig.

Accepteer niets minder dan een provider met diverse servers in verschillende landen. Gezien het feit dat VPN diensten heel erg vaak gebruikt worden is het niet onredelijk om honderden zo niet duizenden servers over de gehele wereld te verwachten.

Naast het uitzoeken van het aantal servers die ze hebben en waar die servers staan is het ook van belang om te zien waar het bedrijf gevestigd is, en of die locatie overeenkomt met jouw behoeften (als je een VPN gebruikt om vervolging door jouw overheid te vermijden, dan is het handig om een land met nauwe banden met dat van jou als VPN provider locatie te vermijden).

Hoe veel gelijktijdige verbindingen zijn er mogelijk?
Je denkt wellicht “maar ik heb er maar één nodig”? maar wat als je VPN toegang wilt toepassen op meerdere apparaten, voor meer dan één familielid, op je router, enzovoorts? Dan heb je meerdere gelijktijdige verbindingen naar de dienst nodig. Of, wellicht, als je een bepaalde soort beveiliging wilt configureren op verschillende apparaten die verschillende uitgangspoorten gebruiken zodat je totale verkeer niet gebundeld is.

Je wilt een dienst die tenminste drie gelijktijdige verbindingen aanbied; maar het is beter om ten minste vijf verbindingen te hebben (zodat je verbindingen hebt voor je mobiele apparaten en computers) en met de mogelijkheid om je router aan het VPN netwerk te linken.

anoniem surfen met een vpn

Verstoppen ze verbindingen, limiteren bandbreedte of beperken ze diensten?

ISP verstoppingen zijn één van de meest belangrijke redenen waarom mensen bereid zijn om te betalen voor een VPN service, bovenop de internetrekening, en om dan vervolgens weer verstopt te raken is erg vervelend. Dit is een van de onderwerpen waar sommige VPN’s niet erg transparant in zijn, dus helpt het om wat te zoeken op Google.
Bandbreedte beperken was wellicht niet zo relevant voordat het streaming-tijdperk losbrak, maar nu is iedereen muziek en videos aan het streamen, en daardoor gaat de bandbreedte snel verloren. Vermijdt VPN’s die bandbreedte restricties toepassen, behalve als die bandbreedte restricties heel hoog zijn, en alleen bedoeld zijn voor de provider om mensen die de dienst misbruiken te beperken.

Een VPN service die je vandaag de dag beperkingen oplegt voor het gebruik van GB’s aan data is niet redelijk. Een dienst met kleine lettertjes waardoor je maar een X aantal van TB’s data mag gebruiken is acceptabel, maar eigenlijk wordt ongelimiteerde bandbreedte wel verwacht.

Tot slot, lees de kleine lettertjes om te zien of er protocollen of diensten worden beperkt die je graag wilt gebruiken met de dienst. Als je de dienst wilt gebruiken voor het delen van bestanden zorg er dan voor dat de kleine lettertjes zeggen dat file sharing niet geblokt is. Nogmaals, hoewel het vaak voorkomt dat VPN providers vroeger diensten beperkten (om de bandbreedte te verlagen) is het vandaag de dag een stuk normaler dat VPN’s dit niet meer doen.

Wat voor logs worden er bijgehouden, als ze al worden bijgehouden?
De meeste VPN’s zullen geen logs bijhouden van gebruikersactiviteit. Dit is niet alleen voordelig voor de klanten (een goed verkooppunt) het scheelt ook erg veel voor henzelf (omdat gedetailleerd loggen ontzettend veel schijfruimte van waardevolle resources in beslag kan nemen). Veel van de grootste VPN provider vertellen je ongeveer dit: ze hebben niet alleen geen behoefte om logs bij te houden, maar vanwege het gigantische aantal gegevens kan hun bedrijf simpelweg niet eens beginnen om alle informatie op te slaan.

Hoewel sommige VPN’s zullen zeggen slechts een aantal logs bij te houden (of voor een paar uur) om onderhoud te kunnen faciliteren en er zorg voor te dragen dat het netwerk soepel loopt, is er eigenlijk geen reden om iets anders dan ‘helemaal niet loggen’ te accepteren.

Hebben ze een Kill Switch Systeem?
Als je afhankelijk bent van je VPN om je activiteiten anoniem te houden, dan wil je een gevoel van veiligheid dat die VPN niet zomaar al je informatie op het reguliere internet knalt. Wat je dan wilt is een tool die bekend staat als een ‘kill switch systeem’. Goede VPN providers hebben een kill switch systeem zodat, als de VPN connectie op de een of andere manier faalt, voor wat voor reden dan ook, de verbinding met de computer automatisch verbreekt, en niet standaard doorgaat via het open en onveilige internet.

Onze aanbevelingen.
Op dit moment gaan er waarschijnlijk allerlei gedachten door je hoofd vanwege het huiswerk dat je te wachten staat. We begrijpen dat het selecteren van een VPN provider een uitdagende taak kan zijn, en dat zelfs als je bent uitgerust met de bovenstaande vragen, je niet precies weet waar je heen wilt.

We willen je graag een handje helpen om door het jargon heen te snijden en tot op de bodem dingen uit te zoeken, daarom hebben we vier VPN service providers geselecteerd waar we zelf directe persoonlijke ervaring mee hebben, en die aan onze VPN selectie criteria voldoen. Naast het voldoen aan deze criteria (en het overtreffen van onze verwachtingen voor service en het gebruikersgemak) zijn alle aanbevelingen hier in gebruik geweest, en hebben ze steeds een zeer hoge waardering gehad, en zijn ze constant aanbevolen.

De volgende VPN diensten raden wij aan

  1. Private Internet Access
  2. Torguard
  3. Unspyable
  4. Ovpn.to

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *